«Насильству немає виправдання»: інформаційна кампанія проти насильства триває

05.12.2018 09:05:12
«Насильству немає виправдання»: інформаційна кампанія проти насильства триває

«Права жінок = права людини»; «30% жінок в Україні страждають від насилля»; «Тільки в Херсоні як мінімум 40 тисяч жінок піддаються домашньому насильству, але нас ніхто не бачить і не чує», - так зустрічали депутатів міської ради активістки громадських організацій, які об´єдналися в коаліцію «Херсон без насильства». До акції долучилися й фахівчині Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області на чолі з директоркою Мариною Єлисєєвою.

«Рік тому у сесійній залі міської ради відбувалася подібна акція і було рішення про створення Кризового центру, але його відкриття затягується. Тому сьогодні ми знову зібралися перед початком сесії, аби нагадати депутатам, що місту потрібен такий центр, адже зволікання смерті подібно», - констатувала Марина Єлисєєва.

У коридорі, по якому йшли депутати міськради, на стінах висіли заплямовані фарбою жіночі портрети, а на підлозі - жіноче й дитяче взуття з вражаючими написами: «Я втекла від чоловіка, але він обіцяв знайти та вбити мене»; «Тричі на тиждень я ночую у сусідів, мені здається, вони вже так само починають ненавидіти мене»; «Б’є – значить любить. Мій чоловік дуже любить мене»…

«Щоденно в усьому світі від рук близьких та родичів гине 137 жінок, і найчастіше вони страждають у власному домі, - такі шокуючі дані ООН, які, на жаль, торкаються й України, приводили представниці системи БПД». Тому Марина Єлисєєва, користуючись нагодою, закликала не замовчувати випадки насильства. Разом з тим, вона повідомила про право всіх постраждалих від насильства на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто складання процесуальних заяв, представництво в суді, захист адвоката.

На цьому акція не завершилась - фахівчині Регіонального центру вийшли на вулиці міста і провели вуличне інформування, під час якого перехожі дізналися, які проблеми можна вирішити, звернувшись до наших центрів і бюро; що жертвою домашнього насильства може стати не тільки жінка, але й дитина, чоловік, людина похилого віку або особа з інвалідністю. Про право всіх постраждалих на вторинну правову допомогу та створення у Херсоні  Кризового центру – також йшла мова.

Наступного дня вуличне інформування продовжилося в Каланчацькому районі -  заступниця начальника відділу фінансів Олена Середенко, яка є волонтером громадської організації «Спілка жінок Херсонщини», розповіла мешканцям сіл Гаврилівка Друга та Бабенківка Перша про систему безоплатної правової допомоги, які послуги можна отримати та хто має право на вторинну правову допомогу. Але особливу увагу приділила темі насильства – в сім´ї, за ознакою статі, у дитячому середовищі, тому що активістки цієї громадської організації опікуються дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

По завершенні всі учасники акції, у тому числі й староста Каланчацької ОТГ, працівники Гаврилівського фельдшерсько-акушерського пункту, сільської пошти  отримали інформаційні матеріали, буклети системи БПД та пам´ятки проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розроблені Міністерством юстиції України.

Нагадуємо, щороку з 25 листопада (Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок) по 10 грудня в Україні проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» з метою привернути увагу громадськості та ставлячи насильство над жінками і порушення прав людини в один ряд.

За інформацією Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області

Корисні посилання