Євген Рищук прокоментував передачу лісової ділянки ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП»

30.01.2018 16:13:40
Євген Рищук прокоментував передачу лісової ділянки ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП»

Під час прямого ефіру голови Херсонської обласної державної адміністрації на телеканалі «Скіфія» надійшло запитання щодо виділення ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП» лісової ділянки, площею 24,6 га, для довгострокового тимчасового користування (49 років), яка перебуває у постійному користуванні ДП «Великоолександрівське ЛМГ» на території Гаврилівського лісництва. 

Прес-служба підготувала коментар профільного заступника голови Євгена Рищука, який проінформував: «Відповідно до Програми розвитку Нововоронцовського району Херсонської області ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП» є інвестиційною стороною у створенні туристично-рекреаційного комплексу. Вони надіслали нам заяву (клопотання), де вказали, що дані землі використовуватимуться для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних та туристичних цілей».

У листі, яке ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП» надіслало на ім’я голови облдержадміністрації вказано, що вони планують у співпраці з ДП «Великоолександрівське ЛМГ» за підтримки Нововоронцовської райдержадміністрації відновити сад, створити рекреаційну стежку, спрямовуватимуть кошти на проведення протипожежних заходів та на створення лісових культур. «Зобов’язуємося забезпечити на виділених лісових ділянках створення сприятливих умов для перебування громадян шляхом проведення робіт з благоустрою земельних ділянок,» - написано у листі.

Згідно зі статтею 18 Лісового кодексу України об’єктом тимчасового користування можуть бути всі ліси, що перебувають у державній, комунальній або приватній власності. Оскільки це перший випадок реалізації даного законодавства в Херсонській області, було проведено багато роботи.

Отримано погодження Державного агентства лісових ресурсів України, Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, а також державного підприємства «Великоолександрівське лісомисливське господарство».

 

Також «Харківська державна лісовпорядна експедиція» надала технічний звіт по визначенню оцінки рекреаційної придатності лісової ділянки, де було вказано про придатність використання корисних властивостей лісів зазначеної ділянки.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, дані ліси обліковуються як ліси протиерозійні і не відносяться до природно-заповідного фонду.

Взявши до уваги вище зазначені факти, розпорядженням голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП» виділено лісову ділянку площею 24,6 га. Власне договір про користування ними підприємство уклало з ДП «Великоолександрівське ЛМГ».  Зазначеним розпорядженням голови обласної державної адміністрації ТОВ «ТАВРІЯ ГРУП» забороняється зводити капітальні будівлі на лісовій ділянці, зобов’язується неухильно дотримуватись вимог Лісового кодексу України, норм і вимог Правил використання корисних властивостей лісів та інших нормативно-правових актів у сфері охорони навколишнього середовища.

«На території Херсонської області знаходиться 172 тис га земель лісогосподарського призначення державних лісогосподарських підприємств  (більшість з них - рукотворні). Щороку ми стаємо свідками їх засмічення, недбалого ставлення, підпалів. А так, вже на майже 25-ти гектарах з’явиться господар, який займатиметься їхнім благоустроєм, зберігатиме ландшафти, контролюватиме дотримання правил пожежної та санітарної безпеки», - підсумував заступник голови облдержадміністрації Євген Рищук.



Корисні посилання