ІV обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»

13.03.2018 07:12:53
ІV обласний фестиваль виконавської майстерності  «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»

Департамент культури, туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації

Департамент освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації

Комунальний заклад

«Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки»

Херсонської обласної ради

ІV обласний фестиваль виконавської майстерності

«Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»

Прес-анонс

20 березня 2018 року на Херсонщині завершується ІV обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» - унікальний, єдиний в Україні захід, основне завдання якого полягає в популяризації та презентації творчості нашої сучасниці, поета світового масштабу.

О 13:00 у залі обласного Палацу молоді і студентів (пл.Шевченка, 1) розпочнеться Гала-концерт лауреатів, родзинкою якого стане виступ Лесі та Галі Тельнюк, добре відомих своїми неперевершеними музичними інтерпретаціями ліричних творів Ліни Костенко. Саме їх виконання творів високої поезії Ліни Василівни Костенко буде взірцем для юних вокалістів - учасників Фестивалю.

Лауреати Фестивалю визначатимуться цього ж дня, починаючи з 8:30 ранку - за підсумками виступів на фестивальних майданчиках, облаштованих в Херсонському музичному училищі, Державному будинку художньої творчості та в обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки. Учасники демонструватимуть виконавську майстерність у категоріях «читці», «вокалісти», «автори» власних віршів за мотивами поезій Ліни Костенко та «художники-ілюстратори» її творів.

В обласному етапі Фестивалю візьмуть участь понад 200 учасників - переможці районних та міських етапів, і переважна більшість із них - діти й підлітки шкільного віку. Приємно відзначити, що їм не байдуже високе поетичне слово, пронизане любов’ю до України, тривогою за її сьогодення й майбуття, що вони читають і знають сучасну українську книгу.

Тож символічно, що саме під час свята патріотичної поезії Ліни Костенко буде урочисто оголошено про старт щорічного Всеукраїнського тижня дитячого читання на Херсонщині. Заходи Тижня на Херсонщині проходять під гаслом «Будь патріотом - читай українське!», що перегукується з темою Фестивалю поезії Ліни Костенко.

Всі учасники обласного фіналу Фестивалю будуть нагороджені дипломами та отримають нагоду виступити перед «відкритим мікрофоном» на сценічному майданчику, облаштованому у фойє Палацу молоді і студентів, де організатори категорії «художники» розгорнуть вернісаж створених учасниками Фестивалю ілюстрацій до творів Ліни Костенко.

Авторські поетичні твори, вже традиційно, будуть опубліковані на сторінках четвертого випуску веб-видання «Пелюстки для Ліни». Незабаром його можна буде «погортати» на веб-сайті обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки.

Довідка

«Сестри Тельнюк» український вокальний дует заслужених артисток України Лесі та Галі Тельнюк. Серед здобутків – студійні альбоми, театральні постановки, премія імені Василя Стуса за збереження та пропаганду української культури.

У репертуарі дуету – пісні на вірші Т. Шевченка, П. Тичини, Є. Маланюка, Б.-І. Антонича, В. Стуса, Л. Костенко, О. Забужко та ін.

Критика кваліфікує творчість артисток як «ковток свіжого повітря», «ліки від розпачу», «містерію слова і музики», справедливо вважаючи дует «останнім бастіоном високої поезії та музики у просторі сучасної української пісні». Вони одні з небагатьох українських виконавців використовують поезію і виступають винятково без фонограм (як в акустиці, так і в електроніці), дотримуючись найвищих фахових вимог.

Засновники і організатори фестивалю :

- Департамент культури, туризму та курортів Херсонської облдержадміністрації;

- Департамент освіти, науки та молоді Херсонської облдержадміністрації;

- Комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей ім.Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради.

Організація експозиції художніх робіт:

- Херсонський дизайн-ліцей (директор Сліпич П.А.)

Додаткова інформація:

на веб-сайті Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки,

за тел. 41-43-18, e-mail: http://[email protected]

Корисні посилання