У Білозерському районі будуть вирощувати екологічно чисту продукцію

08.10.2013 16:51:00

З метою реалізації в районі проекту «Територія здоров’я» 07 жовтня 2013 року проведено «День спеціаліста» за темою: «Вирощування екологічно чистої продукції в районі»

З метою реалізації в районі проекту «Територія здоров’я» в контексті виконання завдань Президента України щодо забезпечення якісних умов життя населення за участі заступника голови райдержадміністрації Геннадія Маханька 07 жовтня 2013 року відділом організації виробництва сільськогосподарської продукції та ринку агротехнічних послуг управління агропромислового розвитку райдержадміністрації проведено «День спеціаліста» за темою: «Вирощування екологічно чистої продукції в районі».
 
У заході прийняли участь головні агрономи сільськогосподарських підприємств, голови фермерських господарств. Геннадій Маханько звернув увагу на те, як в сьогоднішніх умовах забезпечити високі врожаї необхідної продукції, в той же час залишити, а то і відмовитись від використання хімічних препаратів та вирощувати екологічно чистий урожай. Органічне сільське господарство має великий потенціал для покращання економічного, соціального та екологічного стану в Україні, воно сприяє комплексному розвитку сільської місцевості та поліпшенню здоров’я населення.
Технології вирощування культур у даному випадку повинні ґрунтуватися на концепції біологічної системи землеробства, яка передбачає агротехнічні методи боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами. Ці заходи провадять у системі основного і передпосівного обробітку ґрунту, а також у період догляду за посівами. В перші два-три роки «чисте» виробництво приносить на 20-30% менше врожаїв, але при розумному підході фермер може зменшити свої втрати або й звести їх до нуля в майбутньому. Так, замість азотних добрив синтетичного походження можна сіяти бобові культури, які насичують ѓрунт азотом. Таким чином без хімії вдається досягнути колишніх врожаїв.
Особливого значення набуває вирощування екологічно чистої плодоовочевої продукції, оскільки овочі і фрукти є не тільки продуктами харчування, а й мають яскраво виражені дієтичні та лікувальні властивості. При порівняно низькій енергетичній цінності вони у великій кількості містять вітаміни. Для нашої країни виготовлення природної екологічно чистої продукції є особливо актуальним у зв’язку з прагненням звести нанівець вплив на здоров’я шкідливих наслідків від аварії на Чорнобильській АЕС. Продукти та овочі, які можливо виростити за органічними технологіями, можуть стати важливим стимулом для оздоровлення жителів не тільки великих міст, а й сільського населення.

Корисні посилання