Інформаційно-роз´яснювальний захід для батьків, які виховують дітей з інвалідністю, пройшов у Херсоні

04.10.2019 13:20:23
Інформаційно-роз´яснювальний захід для батьків, які виховують дітей з інвалідністю, пройшов у Херсоні

Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області все частіше стає своєрідним майданчиком для консультування та спільного вирішення проблемних питань представників різних цільових аудиторій. Про ефективність такої форми роботи свідчить зростаючий інтерес та довіра до наших установ, а також чисельні пропозиції провести відповідні заходи для представників різних соціально незахищених та вразливих категорій населення. Цього разу за сприяння ГО «Ініціатива на захист прав осіб з інвалідністю» наші фахівці зустрілися з батьками, які виховують дітей з інвалідністю, і провели для них інформаційно-роз´яснювальний захід «Захист прав дітей з інвалідністю».

Експертами виступили юристи системи БПД Марина Єлисєєва, Олена Іпатенко (Регіональний  центр з надання БВПД) та Володимир Куценко (Херсонський місцевий центр), начальниця відділу соціальних послуг  Департаменту соціального захисту населення Херсонської ОДА Лариса Грицань, позаштатний експерт з питань експертизи тимчасової непрацездатності Департаменту охорони здоров´я та голова ЛКК лікарні ім. Тропіних Ольга Деревянних та регіональний координатор Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Тропіна.

Відкриваючи захід, директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва привітала учасників, серед яких були не тільки жителі обласного центру, але й мешканці м. Олешки та с. Музиківка. Вона повідомила, що метою зустрічі є обговорення проблемних моментів, розробка алгоритму дій для їх вирішення та координація дій щодо захисту прав та інтересів дітей.

Слід сказати, що більшість присутніх були вперше в Регіональному центрі, тому заступниця директора Олена Іпатенко зробила презентацію системи БПД, пояснивши, як представлена безоплатна правова допомога на Херсонщині, які функції покладені на Регіональний центр, місцеві центри та бюро правової допомоги, відповіла на запитання і запросила до слова батьків.

Враховуючи правові потреби даної цільової групи, предметом обговорення стали питання, які найчастіше постають перед ними:

- соціальне забезпечення дітей з інвалідністю;
- забезпечення дітей з інвалідністю технічними засобами реабілітації;
- реалізація права на санаторно-курортне лікування;
- чи можлива консультація ерготерапевта – фахівця з підбору обладнання.

Активно обговорювалося питання інклюзивної освіти. Присутні розказали, з якими труднощами та яким спротивом з боку вчителів стикаються чи не щодня.

Окремо постало питання щодо якості та ефективності роботи Херсонського обласного центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.

«Допомога дитині з інвалідністю може мати грошове вираження, а також надаватись у формі пільг, переваг та компенсацій як самим дітям, так і тим, хто їх доглядає, - зауважила, звертаючись до батьків, Марина Єлисєєва. - Для осіб, які доглядають за такими дітьми, передбачені надбавки по догляду в залежності від групи інвалідності дитини та її віку. Особливими пільгами користуються матері дітей-інвалідів, особливо одинокі, при виконанні роботи за трудовим договором. В українському законодавстві закріплені різноманітні пільги для дітей з інвалідністю та інвалідів з дитинства після 18 років, серед яких: пільги на проїзд, пільги при вступі до навчальних закладів, пільги на ліки тощо та  гарантована соціальна допомога у формі щомісячних соціальних грошових виплат після 18 років, розмір яких залежить від групи інвалідності».

Варто відзначити, що кожен із присутніх мав змогу поставити запитання правникам, спеціалістам облдержадміністрації, поділитися позитивною практикою вирішення проблеми, дати пораду, підбадьорити або просто підтримати добрим словом інших.

До того ж Марина Єлисєєва запропонувала допомогу в організації школи підвищення правової свідомості для батьків, які виховують дітей з інвалідністю. Адже проблемних питань стає все більше. Це інклюзивна освіта, компенсація за придбання технічних засобів реабілітації, можливість санаторно-курортного лікування та реабілітації для дітей з інвалідністю, нарешті проблема доступності у місті та області.

Про роботу підприємства організації інвалідів України «Спроможна громада «Рідна земля» в рамках проекту «Соціальне таксі», головним завданням якого є створення всіх умов доступного пересування та сприяння інклюзії у Херсоні, розповів голова ВГО «Велід» Віктор Булка.

«Людині, яка має інвалідність, громадський транспорт завжди недоступний. Дістатися куди-небудь, навіть у лікарню, для людей з особливими потребами – неабияка проблема. Небагато з них мають власне авто, а їхати на таксі – неможливо, тому що автомобілі служб таксі просто не мають можливості перевозити пасажира з інвалідністю на візку», - зауважив Віктор Булка.

Наші партнери з ГО «Ініціатива на захист прав осіб з інвалідністю» Яна та Михайло Лебєдєви поділилися досвідом самостійного вирішення деяких проблем та розповіли про реалізацію ініціативи створення у місті безбар’єрного середовища для маломобільних груп населення.

Оксана Тропіна, у свою чергу, наголосила, що в Херсонській області працює регіональне представництво Уповноваженого з прав людини, куди можуть звертатися як за консультацією, так і за допомогою під час поновлення порушених прав. Також, крім безоплатної правової допомоги, в області є громадські організації, активісти, волонтери, які готові прийти на допомогу в разі потреби.

За інформацією Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області

Корисні посилання