Рік англійської мови в Олешківському районі

16.01.2017 16:15:30
Рік англійської мови в Олешківському районі

Протягом 2016 року адміністраціями шкіл, шкільними методичними об’єднаннями учителів іноземних мов проведено ряд заходів з популяризації вивчення англійської мови у школах серед учнів та батьків 1-х-11-х класів. А саме проведено наступні заходи:
– засідання районної циклової комісії та МО вчителів іноземних мов у кожній школі району з питань методики викладання іноземних мов, дотримання вимог Програми та методичних рекомендацій МОН освіти України, КВНЗ «ХАНО»;
– вчителі іноземних мов, які проходили курси підвищення кваліфікації з березня по травень 2016 р. вивчали досвід вчителів іноземних мов Херсонської ЗОШ І-ІІІ ст. № 57 з питання організації роботи літніх мовних таборів в умовах загальноосвітнього навчального закладу, досвіду роботи вчителів іноземних мов нашого району на семінарах учителів іноземних мов відповідно до плану РМК та вчителів – методистів міста Херсона на базі КВНЗ «ХАНО».
У ході проведення «Року англійської мови» особливу увагу було приділено викладанню спецкурсів у 10-х, 11-х класах з поглибленим вивченням англійської мови Цюрупинської СШ І-ІІІ ст. № 2: «Ділова англійська мова», «Країнознавство Великої Британії та США», «Література Великої Британії та США».
23 березня 2016 р. на базі Цюрупинського Центру дитячої та юнацької творчості проведено ювілейну районну науково-практичну конференцію вчителів іноземних мов з теми «Стратегія майбутнього. Досвід. Знахідки». Учасники конференції представили 15 річний досвід роботи у рамках Ресурсного центру вчителів іноземних мов. Схвальну оцінку присутніх отримали виступи у секції «Педагогічний досвід» Цюрупинської гімназії, Цюрупинських СШ І-ІІІ ст. №2 та №4, Брилівської, Великокопанівської, Костогризівської, Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У секції «Педагогічний дебют» кращими були виступи молодих спеціалістів Великокопанівської, Новомаячківської, Подо-Калинівської, Щасливської та Ювілейнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
Представлені під час конференції тематичні виступи, презентації, фрагменти позакласних заходів засвідчили плідну і якісну співпрацю вчителів іноземних мов з адміністраціями шкіл, дітьми та батьками.
У спільній з Британською Радою в Україні та громадською ініціативою «Go Global» програмі «Вчителі англійської мови – агенти змін» у місті Львові брала участь та виборола звання «тренера» – Матвієнко Т.С., вчитель англійської мови Цюрупинської СШ І-ІІІ ст. № 2. На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 19.09.2016 р. № 1114 «Про реалізацію програми «Вчителі англійської мови-агенти змін» у Районному ресурсному центрі вчителів іноземних мов на базі Олешківської гімназії пройшов каскадний тренінг з методики викладання англійської мови з 31.10 по 04.11.2016 р. для вчителів англійської мови навчальних закладів району. Тренінг проводила тренер – Матвієнко Т.С. Вчителі іноземних мов 11 шкіл району подали заявки і взяли активну участь у каскадному тренінгу з методики викладання англійської мови.
З метою популяризації вивчення іноземних мов в усіх закладах району були проведені презентації іноземних мов (англійська, французька, іспанська, німецька), на шкільних святах для батьків майбутніх першокласників «Перші сходинки», «Свято першокласників», звіти – презентації 4-х та 9-х класів.
У рамках тижня іноземних мов у лютому 2016 р у школах району проводились ігри-вікторини з країнознавства «Що? Де? Коли? У Великобританії», літературно – музична композиція «Кохання врятує світ», щорічний фестиваль Європейської пісні та інтерактивна театралізована вистава «Сторінками казок народів світу» у Цюрупинській СШ І-ІІІ ст. № 2, розважальні програми з країнознавства «Німецька із задоволенням» у Цюрупинській СШ І-ІІІ ст. № 2 та Виноградівській ЗОШ І-ІІІ ст.
Продовжуючи співпрацю з Міжнародним благодійним фондом «Славута» з 01.07 по 14.07.2016 р. здійснено виїзд вчителя (Гуцева С.І., вчитель англійської мови Цюрупинської СШ І-ІІІ ст. № 2 та чотирьох учнів району до Європи (6 держав та 5 столиць) та міста Лондону протягом 7 днів з проживанням у англійських сім’ях та 5 днів практика мовлення 4 години щодня) з 35 учнями шкіл України.
З метою мотивації навчання з іноземних мов на базі літніх оздоровчих таборів шкіл району у 9 ЗНЗ працювали мовні табори (Цюрупинська гімназія та Цюрупинських СШ І-ІІІ ст. № 2 та 4, Брилівська, Великокопанівська, Тарасівська, Подо-Калинівська, Козачелагерська, Абрикосівська ЗОШ І-ІІІ ст., 606 учнів).
Основними напрямами роботи були – це розвиток загальнокультурних компетентностей учнів на основі ознайомлення з культурою англомовних країн, традиціями та символікою; впровадження міжпредметних зв’язків, формування комунікативних компетентностей дітей молодшого шкільного віку на основі ігрового та інтерактивного методів навчання; узагальнення вивченого лексичного матеріалу. Віковий склад від 8-ми до 16 років. Були проведені дидактичні та рухові ігри «Кроки», «Рухаємося і спілкуємося», подорожі – знайомства з англомовними країнами, символікою, історією та традиціями. Учні розвивали артистичні здібності на арт-майданиках, працювали у парах та групах, успішно захистили свої проектні роботи з теми «Мої літні канікули».
Три навчальні заклади району подали заявки на участь у проекті «Go Global 2017” з метою підтримки і активізації роботи літніх таборів 2017 року (Олешківська гімназія, Олешківські СШ І-ІІІ ст. №2 та №4).
Протягом 2016 р. проводилась інформаційно – роз’яснювальна робота серед батьків та громади на батьківських зборах випускних 9-х, 11-х класів з питання підготовки учнів до складання ДПА та ЗНО з англійської мови, індивідуальні бесіди з батьками учнів з питання організації навчального процесу на уроках англійської мови та підвищення якості підготовки учнів до уроків. Учні 13 шкіл району взяли участь у всеукраїнських конкурсах знавців англійської мови «Гринвіч» та «Пазл».
На виконання наказу відділу освіти від 25.11.2016 р. № 564 у загальноосвітніх закладах району проведено всеукраїнський «Тиждень англійської мови» з 12 по 18 грудня 2016 р., присвячений офіційному закриттю Року англійської мови в Україні та оголошено День англійської мови 14 грудня 2016 р. у школах району з проведенням відкритих уроків, організовано дискусійні клуби, підготовлено театральні постановки, присвячені пам’яті видатного англійського поета та драматурга Вільяма Шекспіра, використавши навчальні та методичні матеріали, надані Британською Радою в Україні.

Корисні посилання