З 1 серпня в облдержадміністрації впроваджено електронну систему ProZorro

02.08.2016 09:10:40
З 1 серпня в облдержадміністрації впроваджено електронну систему ProZorro

До недавнього часу в Україні працювала нормативно-правова та інституційна база, що регулювала «паперові» процедури державних закупівель. Однак, як свідчить практика, формальна відповідність українського законодавства не гарантувала прозорих, ефективних і справедливих процедур закупівель, а також не сприяла вирішенню найголовнішої проблеми у сфері державних закупівель – викоріненню системної корупції.
З 1 травня 2016 року вступив у дію Закон України «Про публічні закупівлі», відповідно до якого здійснюватимуться допорогові та всі закупівлі з 1 серпня 2016 року з використанням електронної системи ProZorro.
Станом на 01 серпня 2016 року всі структурні підрозділи Херсонської обласної державної адміністрації та  всі районні державні адміністрації і міськвиконкоми міст обласного значення,  які здійснють державні закупівлі за бюджетні кошти, підключені до електронної системи  закупівель.
В свою чергу, до проекту розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про роботу структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, територіальних органів центральних органів  виконавчої влади щодо забезпечення виконання показників соціально-економічного  розвитку за січень – березень і перше півріччя  2016 року в цілому та додаткові заходи  щодо поліпшення соціально-економічної ситуації в області у ІІІ кварталі поточного року», включено пункти 6, 6.1, 6.2, якими визначено заходи щодо застосування структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районими державними адмініністраціями проведення закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про публічні закупівлі» в електронній системі закупівель, починаючи  з 01 серпня 2016 року.
Як зазначила в.о. директора Департаменту економічного розвитку та торгівлі Ірина Пшенична: «Переваги  електронної системи закупівель у безкоштовній реєстрації та роботи в системі, можливості знизити ціну завдяки аукціону та прийому документів в електронному вигляді».
Електронні закупівлі створені для того, щоб відслідковувати найкращі цінові пропозиції на ринку товарів та послуг. За допомогою системи електронних закупівель набагато ефективніше використовуються бюджетні кошти.

Корисні посилання