Інформація щодо ситуації на Херсонщині станом 21.07.22

21.07.2022 14:40:21
Інформація щодо ситуації на Херсонщині станом 21.07.22

Понад півтора місяця жителі більшої частини області перебувають без мобільного зв’язку від українських мобільних операторів. Інтернет працює, однак через російських провайдерів, тому доступ до більшості сервісів заблокований, працюють лише з VPN. Також припинили роботу банки та Укрпошта. Натомість окупаційна влада планує відкрити в місті “банк з Південної Осетії”, який працює лише на окупованих росією територіях.

На Херсонщині десятки сіл, що знаходяться близь лінії фронту, постійно потерпають від обстрілів. Катастрофічних руйнувань завдають приватним домівкам та адміністративним будівлям. З початку березня низка сіл знаходяться без електроенергії, водопостачання та газу. У деяких населених пунктах магазини та аптеки зачинені з перших днів війни.

  • Генштаб ЗСУ: на Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснює ведення розвідки БпЛА.
  • ОК Південь: двічі парами Мі-8 ворог наносив авіаційні удари по Потьомкіному та поблизу Ольгіного. Наших втрат немає. Натомість нашими силами нанесено 10 авіаційних ударів по ворогу: З них 3️ гелікоптерних і 7 із застосуванням бомбардувальників та літаків штурмової авіації. 5 разів уражено ворожі опорні пункти, 3️ рази - скупчення живої сили та техніки на Херсонщині, 2️ влучання в склади боєприпасів на Миколаївщині і Херсонщині.
  • За минулу добу ЗСУ знищили командно й командно-спостережний пункт, також 6 складів з боєприпасами в Херсонському, Бериславському і Каховському районах
  • Поліція відкрила кримінальні провадження щодо знищення врожаю на Херсонщині через ворожі обстріли. Лише за останні дні вигоріло понад 230 гектарів пшениці у Бериславському та Генічеському районах, вогнем пошкоджено близько 10 гектарів лісу поблизу міста Олешки. Окупанти навмисно не допускають рятувальників або місцевих жителів для гасіння пожеж. 
  • За минулу добу поліція зафіксувала 6 воєнних злочинів російських військових, вчинених на тимчасово окупованій Херсонщині. Серед злочинів: обстріли населених пунктів військовими рф, викрадення окупантами цивільного автотранспорту, сільськогосподарської техніки та пального. Росіяни вдарили по житлових кварталах мирного села Осокорівка, «градами» та артилерійськими установками повністю знищено кілька приватних будинків, про що постраждалі повідомили в поліцію. У с.Брускінське Великоолександрівської громади військовослужбовці рф розікрали фермерське господарство, незаконно заволодівши сільськогосподарською технікою (тракторами і автомобілями), посівним матеріалом та 6 тисячами літрами дизельного пального. Власник нині підраховує збитки. У селі Любимівка військовослужбовці рф відібрали у місцевого жителя автомобіль «ВАЗ-2106». А у курортному с.Щасливе з території бази відпочинку окупанти незаконно заволоділи трьома автомобілями марок «Volkswagen Multivan», «Toyota Corolla» та «Skoda Rapid».
  • Співробітники СБУ задокументували злочинні дії заступника директора Департаменту будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської ОДА. Чиновник добровільно погодився співпрацювати з ворогом. За це агресори призначили його керівником так званого «государствєнного унітарного прєдпріятія Херсонская желєзная дорога». Перебуваючи на «посаді», він організував привласнення технологічного обладнання та рухомого складу місцевих підрозділів Укрзалізниці на користь окупаційної адміністрації. Також колаборант особисто сприяв перекиданню цим транспортом бронетехніки та боєприпасів рф з тимчасово окупованого Криму до причорноморських районів Херсонщини.
  • Наразі співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і проводять комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.
  • Окупаційна влада агітує представників херсонських ОСББ до співпраці. Окупанти пропонують перереєструватися у новому реєстрі та відкрити рахунки у російських банках.
  • У Херсоні окупанти захопили редакцію та друкарню газети «Гривня» і друкують свої пропагандистські «видання» на краденому папері та обладнані. 
  • За повідомленням херсонців, продовжуються “перевірок” гаражних кооперативів окупантами. Також отримуємо інформацію про перевірку приватних домоволодінь. Люди скаржаться, що під час “перевірок” окупанти дозволяють собі відбирати речі та обладнання.
  • У Херсоні окупаційна влада шукає “спеціалістів”, які могли б працювати в захоплених підприємствах. Для цього вони навіть відновили роботу захопленого Центру зайнятості. 


Корисні посилання