Фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань

18.09.2020 07:43:15
Фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань

Згідно з наказом Департаменту здоров’я облдержадміністрації протягом вересня в області проходить місячник профілактики серцево-судинних захворювань. Його мета: покращити рівень поінформованості населення області з питань профілактики серцево-судинних захворювань.

До серцево-судинних захворювань відносяться будь-які захворювання серця, судинні захворювання мозку та хвороби кровоносних судин. Є багато причин розвитку хвороб серця та судин, які людина змінити не може, наприклад, спадкова схильність, наявність цукрового діабету тощо.  Проте вплинути на більшість головних факторів ризику, які призводять до серцево-судинних захворювань, цілком можливо. До них відносяться:

1. Надлишкова вага.

Щоб визначити, чи є надлишкова вага, слід обчислити індекс маси тіла, поділивши вагу тіла в кілограмах на квадрат зросту в метрах. В нормі цей показник має бути меншим за 25.

2. Підвищений артеріальний тиск.

Для дорослої здорової людини оптимальним є артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. При вимірюванні тиску в домашніх умовах приводом для звернення до лікаря є показник 135/85 мм рт.ст. Щоб тримати тиск в нормі, треба звернутися до лікаря і ретельно виконувати його рекомендації.

3. Вживання алкоголю та тютюну.

Алкоголь підвищує тиск, призводить до  гіпертрофії серцевого м'язу, розвитку інфаркту міокарду та порушення мозкового кровообігу - інсульту. Інтенсивне куріння з підліткового віку (понад 20 років) може скоротити життя на 20-25 років, в тому числі і через хвороби серця.

4. Низька фізична активність.

Раціональна фізична активність – 2,5 години тренувань на тиждень або 30 хвилин щодня. Пульс після вправ має бути не вищим, ніж 220 мінус вік людини в роках. Мінімальний час вправ високої інтенсивності – 15 хвилин щодня. Недостатня фізична активність призводить до збільшення ваги тіла і розвитку коронарної хвороби серця та інших захворювань.

5. Нездорове харчування.

Головні вороги серця - це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів (менше 300 г фруктів і 300 г овочів на добу), безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі (норма - 5 г солі на добу).

6. Стрес.

Стрес та тривожні стани більш ніж у 2 рази збільшують ризик серцево-судинних захворювань, а у разі хвороби - ускладнень та смерті. 

7. Підвищений рівень цукру в крові.

Високий рівень цукру в крові мають понад 2 млн українців, половина з них не знає про це. Нормальний рівень глюкози в крові коливається від 3,3 до 5,5 ммоль/л для дорослих.

Наявність фактору ризику не означає, що хвороба з’явиться обов’язково, але контроль факторів ризику може попередити 80% передчасних смертей від інфарктів та інсультів.

Корисні посилання