Сімейна виноробня «Курінь»

06.04.2018 06:04:43
Сімейна виноробня «Курінь»

Голова – Халупенко Микола Володимирович.

Історія цього фермерського господарства ще пишеться….

У 2000 році було посаджено сад та перші виноградники (сорти: Каберне Совіньон, Сапераві, Шардоне, Трамінер рожевий, Іршаі Олівер, Біанка, Ркацителі). У 2011 році фермер Микола Халупенко вирішив спробувати вирощувати на своїх землях, крім фруктових садів і пшениці, виноград. Провівши лабораторний аналіз, переконався, що його виноград не поступається елітним європейським сортам. Подібний результат Халупенко пояснює тим, що виноград ніколи не підгодовували.

Як кажуть самі винороби, перше вино було зроблено через безвихідь. Зібравши хороший урожай винограду, зрозуміли, що ціна, запропонована за нього, не окуповує витрати. Вирішили зробити вино. Результат порадував фермерів.

Тоді Халупенко запросив технолога Катерину Міхалкіну і разом вони налагодили технологію виробництва. Під виноградники була відведена практично вся площа господарства.

Виноград збирають вручну, що перешкоджає попаданню в вино пошкоджених або недозрілих грон.

Починаючи з 2011 року основним напрямком господарської діяльності стало виробництво виноградних вин. У зв’язку з цим на території господарства побудовано унікальний компактний цех з переробки винограду, обробки виноматеріалів, розливу та зберігання вин.

Цей комплекс збудовано по принципу французького шато.

Виноградники ростуть на тяжких глинистих грунтах, а на глибині 2-х метрів переходять у вапняно-камянисті грунти, що добре обігріваються сонцем. В особливо сухе та тепле літо, завдяки низькому формуванню штампу виноградної лози, помірній врожайності (не більше 5 тонн з гектару), використанню особливих технологій, виноград накопичує високу цукристість 25-32%. Що дозволяє одержувати високоякісні столові, натуральні напівсухі та напівсолодкі вина. Лінійка вин включає 17 різноманітних найменувань.
Вина фермерського господарства буквально відразу почали отримувати хороші відгуки фахівців, отримували нагороди на дегустаціях.

У 2012 році “Курінь” стала першою приватною виноробнею, що отримала ліцензію на серійне виробництво і роздрібні продажі свого вина.

На фермі побудований готель на 25 місць, фірмовий магазин і ресторан, який зробив акцент на вині.

Виноробство тільки приносить 50% від всієї виручки, другу частину забезпечує винне сировина. Свій виноматеріал “Курінь” продає іншим виноробнях, в тому числі і ВАТ “Князя Трубецького”.

З 2016 року розпочато виробництво вермуту під назвою «Степанові хутори», для виготовлення якого використовують настої із місцевих степових трав Херсонщини.

Принципи, які сповідують у своїй роботі винороби ТМ «Курінь», спрямовані на якість продукту:

  • Відхід від масового виробництва вина в сторону індивідуалізації;
  • Створення вина, максимально виражає особливості терруара;
  • Відродження культури споживання вина.
  • На сімейній виноробні, створеної за прикладом французьких шато, колектив невеликий, але кожна людина щиро закохана в свою справу та є професіоналом. До роботи не залучаються іноземні фахівці, і цьому є одна причина – бажання зробити автентичне вино і показати , чого варті українці.

В асортименті вин, які випускає сімейна виноробня є столові, кріплені вина та вермути:

Фермерське господарство стоїть на трасі Одеса – Мелітополь.

Фірмовий магазин: м.Херсон вул Потьомкінська (Карла Маркса), 43а (р-н Центрального ринку.

Замовити вина можна за телефоном 067 943 40 74.

Корисні посилання