«Центри безоплатної правової допомоги – це фронт-офіси, які першими приймають на себе удар» - Олена Сукманова

01.09.2017 05:54:29
«Центри безоплатної правової допомоги – це фронт-офіси, які першими приймають на себе удар» - Олена Сукманова

30 серпня заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова з одноденним робочим візитом відвідала Херсон, де взяла участь у засіданні колегії Херсонської ОДА, зустрілась з фермерами, представниками територіальних громад області, нотаріусами, відповіла на запитання журналістів місцевих ЗМІ та поспілкувалась з херсонцями, які отримали безоплатну правову допомогу.

У своїй промові на колегії облдержадміністрації заступник міністра розповіла про діяльність антирейдерских штабів, до складу яких входять фахівці органів юстиції, правоохоронці і аграрії.

Вона зазначила, що Херсонщина першою відреагувала на ініціативу Міністра юстиції України по створенню оперативного штабу протидії рейдерським захопленням.

Ще одним важливим завданням, за словами Олени Сукманової, є правова допомога громадянам з будь-яких питань, а не тільки аграрних. І цим успішно займаються «мобільні групи, які їздять по селах і консультують громадян… бо якщо люди не можуть захистити свої майнові права - це значно спрощує життя рейдерам», - наголосила спікер.

Після цього з доповіддю виступив начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський, який розказав, що за цей час до оперативного штабу надійшло п´ять звернень від громадян, і їхні питання вирішені по суті.

«Наше завдання - донести до людей інформацію про те, як захистити свої права» - Олена Сукманова

Цього дня у Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області пройшла прес-конференція за участі заступника Міністра юстиції Олени Сукманової,директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у Херсонській області Марини Єлисєєвої та начальника Головного територіального управління юстиції у Херсонській області КостянтинаХутковського.

Олена Сукмановапоінформувала учасників заходу та представників ЗМІ про основні реформи Мін’юсту, зокрема Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО», створення антирейдерського штабу та мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги.

Заступник Міністра звернула увагу журналістів, що в аграрній області, якою є Херсонщина,  – наявні найактуальніші земельні проблеми, характерні для всієї України.

Як приклад вона навела ситуацію в смт Чаплинка, коли антирейдерський штаб протягом кількох годин відреагував на конфлікт, в якому два підприємства заявили про свої права на врожай. «Була забезпечена охорона врожаю поліцією, розведено сторони для недопущення фізичного протистояння людей. Зараз спір розглядає суд», - зазначила заступник міністра.

«Наше завдання, - підкреслила спікер, - донести до людей інформацію про те, як захистити свої права і не допустити випадків порушеньїхніх прав або рейдерських захоплень».

Звертаючись до Марини Єлисєєвої, заступник Міністра юстиції подякувала за роботу:

Я вдячна центрам безоплатної вторинної правової допомоги та регіональним органам юстиції, які активно допомагають людям – це фронт-офіси, які приймають на себе перший удар. Адже незнання прав і законів призводить до драматичних ситуацій у житті багатьох українців.

Успішні справи херсонців, які скористались послугами системи БПД

До участі у заході були запрошені також жителі Херсонщини, які скористались послугами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та прийшли поділитися з присутніми власним досвідом успішних справ.

                                                                                                                                                            

20 квітня 2017 року до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД звернувся Павло Володимирович Щербина з метою отримання БВПД, що передбачає складання процесуальних документів та представництво інтересів особи в суді.

Суть питання полягала в тому, що в провадженні Голопристанського районного суду Херсонської області перебувала цивільна справа за позовом ПАТ «Кредобанк» до Кирилова Віталія Миколайовича та Щербини Павла Володимировича про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Позивач просив стягнути з відповідачів заборгованість в розмірі 13 753,86 грн. З нашим клієнтом банк уклав договір поруки, відповідно до умов якого Щербина П.В. взяв на себе зобов’язання відповідати перед банком за виконання позичальником усіх своїх зобов’язань за кредитним договором.

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД призначив Павлу Щербині адвоката Анатолія Лагоду.

Адвокат зустрівсяз клієнтом. Отримавши необхідні документи та вивчивши їх, звернувся до суду із клопотанням про застосування строків позовної давності.

Рішенням Голопристанського районного суду Херсонської області від 16.05.2017 року у задоволенні клопотання ПАТ «Кредобанк» до Кирилова В.М. та Щербини П.В. про стягнення заборгованості за кредитним договором відмовлено у зв’язку із спливом строку позовної давності.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, ПАТ «Кредобанк» подав апеляційну скаргу.

У письмових запереченнях на апеляційну скаргу адвокат, посилаючись на необгрунтованість доводів ПАТ «Кредобанк», просив залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду - без змін.

Ухвалою Апеляційного суду Херсонської області від 19.07.2017 року апеляційну скаргу ПАТ «Кредобанк» відхилено, рішення Голопристанського районного суду Херсонської області від 16.05.2017 року залишено без змін.

Мешканець  Білозерського району Віталій Лелюк звернувся до бюро правової допомоги з питанням внесення запису до трудової книжки періоду служби та праці в зоні АТО.

Працівники Білозерськогобюро правової допомоги надали воїну АТО вичерпну консультацію, скоригували алгоритм дій. Як результат - питання Віталія Лелюка вирішено.

По завершенні Павло Щербина та Віталій Лелюк подякували фахівцям системи БПД за швидке реагування на їх проблему, увагу та професіоналізм.

Зустрічі з заступником Міністра юстиції давно чекали в Херсоні

Візит на Херсонщину першого заступника Міністра юстиції виявився для деяких сільгоспвиробників вкрай важливим - з ранку під стінами Херсонської облдержадміністрації на Олену Валеріївну чекали люди. До Регіонального центру з надання БВПД також завітали херсонці, серед яких булипредставники Асоціації фермерів Херсонщини.

Делеговані від Каланчацького фермерського господарства «Рисовод» Валентина Єрохіна та Анна Шутяєва поділились наболілим.

За словамифінансового директора Валентини Єрохіної,рік тому у їхньому господарстві було незаконно викошено 600 га пшениці і ячменя, збитки склали 18 млн. грн. Справа про незаконний викос досі знаходиться в правоохоронних органах.

Ще фермерське господарство «Рисовод» стикнулось з незаконною реєстрацією та подвійною реєєстрацією землі.

28 осіб, що мешкають уКаланчацькому районі, ще у 2014 році уклали з Каланчацьким фермерським господарством «Рисовод» договір оренди землі, оформили акт приймання-передачі землі. А вже через рік - у 2015 році - пройшла повторна реєстрація. Причомукаланчацька земля була чомусь зареєстрована в Бериславі.

Вислухавши Валентину Анатоліївну та отримавши всі необхідні документи, заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації, обіцяла взяти під особистий контроль цю справу.

Довідково. У Міністерстві юстиції України створена спеціальна комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка має розглядати скарги громадян за 45 діб. Саме ця комісія вповноважена скасовувати незаконні рішення будь-якого нотаріуса або державного реєстратора. Тож перед тим, як звертатися до державного реєстратора, радимо зайти на сайт Міністерства юстиції, де у спеціальному розділі вказано, якого державного реєстратора перевіряла комісія та чи є до нього зауваження.

Якщо говорити про роботу державних реєстраторів, то до них, принаймні на Херсонщині, багато запитань. Під час роботи мобільних груп, наприклад, до наших фахівців звертаються представники фермерських та сільських господарств, які повідомляють про незаконні дії з боку державних реєстраторів щодо  укладання договорів та реєстрації документів.

Виявляється, державні реєстратори укладають нові угоди, не розірвавши старі договори оренди. Або, як у випадку з Каланчацьким фермерським господарством, стоять підписи померлих осіб або осіб, які ще не отримали землю у спадок тощо.

Саме тому Марина Єлисєєва запросила мешканців Херсонщини відвідати центри системи БПД і отримати реальну допомогу у вирішенні своїх проблем або безоплатно зателефонувати за номером:

0-800-213-103

По завершенні прес-конференції заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова відповіла на запитання журналістів.

Корисні посилання