Інфраструктурна субвенція – важливе фінансове джерело в процесі децентралізації

21.02.2018 12:33:56
Інфраструктурна субвенція – важливе фінансове джерело в процесі децентралізації

Набирає обертів процес децентралізації, який супроводжується, зокрема, державною фінансовою підтримкою у вигляді субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Про це йшла мова під час засідання колегії обласної державної адміністрації сьогодні, 21 лютого.

Як зазначив директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Дмитро Бутрій, у 2017 році таку субвенцію у сумі 52,1 млн грн отримали          12 громад області, а у поточному році таких громад буде вже 26 і їм передбачено близько 80 млн грн.

За рахунок цих коштів громади змогли реалізувати 78 інвестиційних проектів, які дозволили поліпшити матеріально-технічний стан закладів освіти, культури та охорони здоров’я, побудувати освітлення в населених пунктах, закупити спеціальні транспортні засоби для комунальних підприємств, центрів первинної медико-санітарної допомоги, шкільні автобуси.

«Якісна послуга на рівні громади й відповідна інфраструктура – одні з основних завдань секторальної децентралізації. Як бачимо, держава надає області значну фінансову допомогу – всього у 2017 році з державного бюджету область отримала інвестиції на соціально-економічний розвиток у сумі понад 800 млн грн. Місцеві бюджети області спрямували на розвиток територій кошти в сумі 750,5 млн грн.  На сьогодні не всі фінансові ресурси державного бюджету розподілені між регіонами України, та сподіваємося, що обсяг державної підтримки для області у 2018 році буде не меншим, ніж у попередньому», - виказав сподівання Дмитро Бутрій.

Щодо майбутніх завдань він підкреслив, що важливо не тільки використати державні кошти у повному обсязі, а й сконцентрувати їх довкола основних стратегічних завдань і пріоритетів кожної територіальної громади окремо.

Крім того, Херсонщині потрібні інвестиційні проекти регіонального розвитку значно вищого рівня ніж ті, що є на сьогоднішній день. А це, у свою чергу, потребує передбачення коштів у місцевих бюджетах на розробку відповідних проектних документацій та навчання фахівців розробці інвестиційних проектів за європейськими стандартами. 



Корисні посилання