Як влітку запобігти харчовому отруєнню та інфекціям 

13.07.2020 15:18:18
Як влітку запобігти харчовому отруєнню та інфекціям 

Влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб внаслідок вживання заражених харчових продуктів або води.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Прості правила можуть врятувати ваше здоров'я від кишкових інфекцій:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та при недотриманні термінів споживання; 
- зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці, та протягом встановленого терміну;
- зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин; 
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб.  Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,  споживач - має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.  При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)  виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати продукти «із запасом»; приготовані страви бажано вживати відразу, а у випадку повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- у разі приготування багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компонента (паштети, м’ясні салати тощо); 
при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;  при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, туризм тощо) для миття посуду і рук вода  має бути профільтрована і проварена; для пиття та  приготування їжі необхідно мати з собою запас питної  води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни.
 
Пам'ятайте, що виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію і зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Якщо раптом у вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням, адже це може зашкодити вашому здоров’ю!



Корисні посилання