Як влітку запобігти харчовому отруєнню та інфекціям
13.07.2020 15:18:18Влітку збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб внаслідок вживання заражених харчових продуктів або води.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Прості правила можуть врятувати ваше здоров'я від кишкових інфекцій:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та при недотриманні термінів споживання;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та протягом встановленого терміну;
- зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач - має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати продукти «із запасом»; приготовані страви бажано вживати відразу, а у випадку повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
- не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- у разі приготування багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компонента (паштети, м’ясні салати тощо);
при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни.
Пам'ятайте, що виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію і зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!
Якщо раптом у вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням, адже це може зашкодити вашому здоров’ю!