Встановлення причин мору риби на Херсонщині триває

06.11.2019 11:00:41
Встановлення причин мору риби на Херсонщині триває

Дане питання знаходиться на особистому контролі в очільника області Юрія Гусєва.

Сьогодні відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо цієї резонансної теми, яке провів голова облдержадміністрації.

Про результати лабораторних досліджень та експертні висновки доповіли представники відповідних структур.

Зокрема, представник Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу Ігор Шапран повідомив, що за попередніми результатами у відібраних пробах недостатньо кисню та виявлено перевищення сірководню. Крім того, на життєдіяльність риб вплинуло підвищення рівня азоту амонію.

Таку інформацію підтвердили й висновки лабораторних досліджень.

Так, радник голови облдержадміністрації Євген Алхімов зазначив, що перевищення гранично допустимої концентрації аміаку в 700 разів майже виключає його природне походження внаслідок гниття мікроорганізмів.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський поінформував, що за результатами численних аналізів, токсичність риби не встановлено, посилено контроль реалізації риби та проведено рейди стосовно ліквідації місць стихійної торгівлі.

Загиблу рибу до продажу не допущено, випадків отруєння не зафіксовано. Для запобігання розповсюдження інфекцій риба захоронена у спеціально відведених місцях.

Як повідомив заступник начальника Херсонського рибоохоронного патруля Григорій Базенко, загинуло майже 2 млн особин риби, що завдало збитків більше ніж на 500 млн грн.

Правоохоронними органами за даною справою порушено кримінальне провадження. Продовжується виявлення реальної причини.



Корисні посилання