
В зв’язку з тривалими відключеннями електроенергії в останній час стаються перебої води з джерел централізованого водопостачання (артезіанських свердловин), тому люди використовують альтернативні джерела.
Починаючи користуватися таким водним джерелом перш за все необхідно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань. Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань, таких як вірусного гепатити А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, лептоспірозу та інших, а води із хімічним забрудненням – гостре отруєння хімічними речовинами.
Особливо небезпечно вживати питну воду з підвищеним вмістом нітратів вагітним жінкам та дітям віком до 3 років, що може привести до водно-нітратної метгемоглобінемії та стати причиною летальних випадків у новонароджених.
Основним нормативним документом, в якому регламентуються гігієнічні вимоги до безпечності та якості питної води, проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, вимоги до влаштування шахтних колодязів, трубчастих колодязів (свердловин) та каптажів джерел, вимоги щодо їх дезінфекції є «Державні санітарні норми та правила (ДСанПіН 2.2.4-171-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню милу, що погіршує смак і запах води, та який є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. З цією метою його треба періодично (не рідше раз на рік) очищати та цілком відкачувати воду. Після кожного ремонту або очищення рекомендовано проводити дезінфекцію споруд та води деззасобами дозволеними МОЗ України. З метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води, весною та восени необхідно проводити профілактичне знезараження.
Власники шахтних колодязів чи каптажів джерела зобов’язані щорічно з профілактичною метою проводити обстеження водозабірних споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію.
1. Спочатку визначають об’єм води в колодязі або каптажі джерела.
2. Потім повністю відкачують воду, чистять дно від мулу, бруду, сміття і випадкових предметів.
3. Стінки колодязя (каптажу) чистять механічним способом від забруднень та обростання і у разі необхідності ремонтують. Вибраний бруд та мул поміщають у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають дезрозчином та закопують.
4. Для остаточної дезінфекції поверхню стінок колодязя (каптажу) зрошують з гідропульта дезрозчином.
5. Потім очікують, поки колодязь (каптаж) наповниться водою, до звичайного рівня і дезінфікують водну частину об’ємним способом протягом 10-12 год.
6. Після проведених вищевказаних заходів відбирають пробу води і направляють для проведення лабораторних досліджень.
Проводити санацію вододжерела можуть як спеціалізовані організації, так і самі власники при умові дотримання правил техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.
Для дезінфекції можуть застосовуватися дезінфекційні засоби, які дозволені Міністерством охорони здоров’я України. Концентрація дезінфекційного розчину та час дезінфекції води надаються в Методичній вказівці (інструкції) щодо застосування дезінфекційного засобу.
Підставами для знезараження води в колодязі (каптажі) є її невідповідність гігієнічним вимогам за показниками епідемічної безпеки, наявність ознак забруднення води за санітарно-хімічними показниками (знезаражують до виявлення джерела забруднення та отримання позитивних результатів після санації), неефективна санація колодязя (каптажу), наявність вогнищ кишкових інфекцій в населеному пункті (проводиться після дезінфекції колодязя до моменту повної ліквідації вогнищ).
У тому разі, коли після чищення та дезінфекції колодязів чи каптажів джерел безпечність та якість питної води не покращується, використовувати її для питних потреб забороняється. На колодязі чи каптажі джерела слід вивісити інформаційну табличку «Вода для пиття непридатна».
З питань проведення дослідження питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники безпеки та якості питної води, а також отримання більш детальної рекомендації по дезінфекції води в джерелах децентралізованого водопостачання можете звернутися до ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Херсон, вул. Уварова, 3.
✅ Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте. Дотримуйтесь порад фахівців! Бережіть себе та піклуйтесь про своє здоров’я!