
Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). Причиною виникнення ГКІ зазвичай є вживання недостатньо термічно оброблених харчових продуктів, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.
У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.
Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом.
За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, ГКІ можуть призвести до серйозних ускладнень:
Симптоми ГКІ
Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. Недуга починається раптово: з'являється нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.
При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.
Не лікуйтеся самостійно. Неправильне лікування може тільки нашкодити.
Як не захворіти на ГКІ
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
Довідково:
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту.